Select Page

Da li vi i vaše kolege imate isti muzički ukus?

by | Sep 18, 2018 | Muzika

Sa svojim višegodišnjim iskustvom rada u kancelariji sa kolegama, ne bih bila fer kada bih se žalila na loš odabir pesama na radnom mestu. Iako sam promenila do sada nekoliko firmi, ne mogu da se setim da je bilo dana kada sam onako potajno, da me niko ne vidi, sakrivala lice iza monitora svog kompa i prevrtala očima u stilu “O Bože, pa ko ovo sluša”.

Kada malo bolje razmislim, uglavnom su se slušale radio stanice koje su bile nekako prijemčive za slušanje svima nama. Muzika je bila raznolika, ali “pristojna” kako mnogi od nas umeju da kažu. Takođe, uz muzički odabir pesama na radiju, sasvim se moglo lepo raditi. Pesme i voditeljki glasovi nisu ometali našu koncentraciju, sasvim se normalno moglo pričati telefonom, mada za to je zaslužna naravno i jačina zvuka koju smo sami podešavali.

Generacijski jaz ne mora da bude prepreka

Sećam se i jednog radnog mesta na kome sam bila sama u kancelariji sa koleginicom koja je bila 30 godina starija od mene. Kroz neke neobavezne razgovore na pauzama, saznala sam da voli Tomu Zdravkovića, a naročito jednu njegovu pesmu u kojoj se pominje njeno ime. Nakon te njene izjave, blago se osmehnula i uzdahnula za starim dobrim Tomom. Dok sam klimala glavom u znak saglasnosti da je on fenomenalan pevač, u sebi sam se nasmejala setivši se da je ovaj legendarni umetnik gotovo u svakoj pesmi pominjao žensko ime, ali uvek neko drugo. Koliko li je žena imalo istu ovakvu reakciju kao moja draga koleginica kada pomisle na Tomu i njegove pesme sa njenim imenom. Al’ Toma je Boem sa velikim B i sve što ide uz tu titulu, pa ovakvi ženski uzdasi i nisu neko čudo. 🙂

Elem, pošto obe volimo da slušamo muziku dok radimo, meni je bila prepuštena uloga da odaberem play listu, a da obe u njoj uživamo. Odlučila sam se na italijanske pevače, starije i mlađe, a pokrivenost je bila od napolitaskih pesama do savremenog popa. Uleteo bi tu i po neki francuski pevač, a Tomu smo puštale kada nadređeni nisu na našem spratu. 🙂

Muško-ženska ekipa – samo bez patetike

Kada sam radila u sektoru i velikoj kancelariji sa 90% muške ekipe, onda je i muzika bila potpuno drugačija. Povremeno se slušao radio sa brzim pesama, a muzika se često puštala i sa YouTube-a. Uglavnom su, pored mene, jedan ili dvojica kolega bili veći zaljubljenici u muziku od ostalih, pa im nije bilo teško da se pozabave traženjem neke dobre liste pesama za taj radni dan.

Ali…desilo mi se nekoliko puta, da na posao dođem nekako melaholična ili da napolju pada kiša. Jednostavno, da nisam baš najbolje raspoložena. Tada sam umela da skuvam veeeeliku šolju kafe i da odaberem listu balada od primer Celine Dion ili Laure Pausini. Eeeee, tu je bila greška. Moje drage muške kolege, iako su bili džentlmeni, posle pola sata počeli bi da se vrpolje, češkaju i gledaju ka centralnom kompjuteru sa koga ide muzika. Oni sa najnižim pragom tolerancije na žensku patetiku, uz izvinjenje “Sorry, ali stravno više ovo ne mogu da slušam”, menjali su pesmu. Hmmm….. Možda je preterano da na loše raspoložnje dodajem ulje na vatru. Možda je patetika dovoljna u manjim dozama. Pola sata do sat i gotovo. Život ide dalje. I kakve veze ima što je napolju kiša.

A šta kada je muzika na poslu tabu tema

Ne znam za vas, ali imam prijatelje na čijim je radnim mestima muzika tabu, čak i kada se sluša preko slušalica. Zašto je to tako, nisam sigurna da imam pravi odgovor na to pitanje, ali verovatno se radi o tome da ili kolege ne mogu da se dogovore oko odabira, ili nadređeni misle da se slušanjem muzike smanjuje produktivnost.

Šta o muzici uz rad kaže nauka

Postoji beskonačan broj studija koje su se bavile pitanjem opšteg uticaja muzike na okolinu. Pod tim uticajem se misli na emocije u ljudima, na njihovo zdravlje, na čestica vode, ali ono što nas sada zanima jeste muzika na mestu gde provodimo svoje sate radeći.

Kada se vratite u svoje studentske ili školske dane setićete se noći koje ste proveli uz knjižurine, a u kojima vam je društvo pravila muzika. E, pa tako je i na poslu. Ispostavlja se da buka u pozadni na prijatnoj visini čak podstiče kreativnost i održava koncentraciju.

Znajte da je klasika najbolja podrška kada želimo da prizovemo svoju vizuelnu pažnju, bilo da slikamo četkicom ili radimo u fotošopu.

Ono što je važno istaći je da nija svaka muzika pogodna za rad. Najproduktivniji ćete biti uz najčešće uz ambijentalnu muziku koja će podići nivo vaše pažnje i pomoći vam da radite bolje i brže.

Uz koju muziku vi najčešće radite? Da li se u vašoj kancelariji sluša muzika?

error: Content is protected !!
Pozovite nas