Select Page

Slušalice – samo za moje uši

by | Feb 3, 2015 | Muzičke komponente

Hodate li i vi ulicom sa slušalicama u ušima?

Koritite li ih kada pričate sa nekim preko Skypea?

Koliko su vam slušalice neophodne kada razgovarate mobilnim dok vozite kola?

Reklo bi se da su slušalice danas deo svakodnevice. Ili možda grešim? Mada, može se primetiti na ulicama sve više ljudi sa maleckim slušalicama u ušima ili onim većim koje idu oko ili iza glave. Sede u gradskom prevozu slušajući radio, Youtube ili neku svoju play listu sa telefona ili tableta.

Šetaju gradom koračajući u ritmu svoje omiljene pesme. Da li ste i vi u tom fazonu?

Nije retkost ni da slušalice koristimo u officeima, što za video konferencije, što za slušanje i gledanje video obuka. Najbolja varijanta je slušanje muzike dok kuckamo na kompjuteru i nešlušanje dosadnog šefa pored nas.

Kako da odaberemo prave slušalice za nas

Slušalice su uređaj najbliži ljuskom uhu, tj. trebaju se postaviti u ili na ušnu školjku kako bi se zvuk sa njih pravilno čuo. Postoje razni tipovi izrade slušalica, a ti tipovi se pre svega razlikuju po kvalitetu kao jedne od glavnih karakteristika. Takođe i po tome kako i koliko uspevaju da izoluju zvukove iz spoljne sredine.

Prave od raznih vrsta skaja, kože, sunđera, silikona, drugih mekanih legura. Kvalitet slušalica zavisi od kvaliteta samih malih zvučnika koji se u slušalicama nalaze.

Pomenuti su razni nosači i držači slušalica za glavu i oni se prave da pre svega budu udobni, ali i jaki, jer se slušalice nekada nose po više sati, a i glava se pomera, pa je ta komponenta takođe bitna.

Slušalice bubice ili rajf slušalice za sklanjanje šiški

Osnovna podela slušalica je na:

  1. Slušalice bubuce koje ulaze u ušnu školjku i 
  2. Slušalice koje se stavljaju na uši i imaju nosače oko ili iza glave koji podsećaju na rajf za kosu.

Slišalice bubice se razlikuju po obliku. Mogu biti ovalnije i duguljastije, ali i da imaju sklapajuće nosače.

Ako poželite da svoje slušalice samo napravite, evo nekoliko saveta.

U izradi slušalica treba spomenuti važnost kablova. Oni treba da budu otporni na stalne trzaje, pomeranje glave i kompletnog tela, kao i često skidanje i stavljenje slušalica.

Kablovi predstavljaju prenosni deo zvuka. Trebalo bi da budu lagani i savitljivi. Uglavnom se sreću gumirani kablovi čija je unutrašnjost najčešće od bakra.

Ako se ipak odlučite za kupovinu slušalica nije loše da znate:

Na nekim slušalicama može se naći i potenciometar za pojačavanje i snižavanje zvuka, prekidači za uključenje i isključenje slušalica koje su pravljene za specijalnu namenu: premotavanja, snimanje i dr. Mada, one se ređe koriste.

Uređaji sa kojima možemo koristiti slušalice su tableti, mobilni telefoni, muzički playeri, mali radio aparati.

Za profesionalnu upotrebu to su najčešće miksete, razni razglasi kada treba nešto da se proveri, prebaci neki kanal i sl.

Treba pomenuti i studijske slušalice koje se koriste u studijskim uslovima kada se snima neka muzika ili govor.

Slušalice su takođe neodvojivi deo opreme kada govorimo o simultanom prevođenju.

Tu su bitni sledeći uređaji:

  • uređaji mikrofoni za svakog prevodioca,
  • bežične slušalice za one koji slušaju prevod na svoj jezik (te slušalice nisu vezane kablovima već se zvuk prenosi wi-fi),
  • zatim tzv. radijator koji sjedinjuje sve te uređaje, tj. šalje svakome od slušaoca prevoda tekst koji se prevodi.

Prevodioci slušaju govornika čiji tekst treba da prevedu. Preko mikrofona prevode tekst, a taj prevod se preko radijatora prenosi do krajnjih korisnika prevoda. To je vrlo dobar sistem kada govorimo o međunarodnim konferencijama iz različitih oblasti.

Tekst je originalno napisan 3.2.2014, a ažuriran 22.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas