Select Page

Kako da zvučnici budu na vrhuncu zadatka

by | Sep 19, 2014 | Muzičke komponente

Ni jedan komplet ozvučenja ne može da se zamisli bez zvučnika. Kada samo pomislite na neki koncert, pored izvođača i bine, zvučnici su odmah tu. Nezamenljivi. Bez njih nema prenosa zvuka. Nema dobre svirke.

Kvalitet i jačina zvuka zavisi od kvaliteta zvučnika tj. zvučnih kutija. A od čega zavisi kvalitet zvučnika? Pa, da vidimo.

Ima tu nekoliko bitnih stvari, a to su:

  • vrsta drveta od koga se pravi zvučnik,
  • načina kako se spaja i čime se lepi i
  • kako se proračunava tj. pravi skretnica (filteri – propusnici opsega).

Mislite li da postoji više vrsta zvučnika?

Postoji, mada pod tim ne mislim na velike i male zvučnike, već na neku drugu podelu, a to je sledeća:

  • Jednosistemski,
  • Dvosistemski,
  • Trosistemski i
  • Kombinovani zvučnici.

Najbolji su trosistemski zvučnici gde svaki zvučnik radi na svom frekventnom opsegu.

Kakvi još zvučnici postoje i ima li kraja ovom nabrajanju?

Trebalo bi pomenuti:

  • Niskotonske zvučnike koji su glavni u prenosu vibracija. To su zvučnici oni koji „tresu zidove i prozore“. Njihova frekvencija se kreće od 20H do 250H,
  • Srednjetonski zvučnici imaju frekvenciju od 250H do 5 kH. Čuju se na velikim daljinama i pogodni su kada se organizuju svadbe ili neke masovnije manifestacije, jer dobro prenose glasove,
  • Visokotonski zvučnici imaju frekvenciju 5kH do 20kH prenose visoke tonove. Većina se pravi sa hornama. Jako su osetljivi na mikrofoniju. Od toga mogu i da pregore.

Tips & Tricks za samostalnu izradu zvučnika

Kada se skretnice dobro urade, kroz bas zvučnike ne prolaze ni srednji tonovi ni visoki, vać samo niski kako je i predviđeno. Sa manjom snagom postiže se pun efekat. Isti je princip i za srednjetonce i visokotonce.

Međutim, kada se radi dvosistemska kutija, onda se na niskotonski zvučnik propusti malo srednjih tonova, jer ne postoji srednjetonac koji bi preuzeo srednje tonove u tom sprektru zvuka. Visokotonac preuzima gornje srednje tonove i visoke tonove.

U izradi kutije važna je debljina drveta, da li je puno drvo ili iverica. Potrebno je da se dobro proračuna zapremina kutije.

Vrlo vazna stvar je da zvučnik ne škripi ili da negde ne propušta vazduh, da ne zveči ili da ima neke metalne delove koji nisu adekvatno pričvršćeni. Pogotovu treba obratiti pažnju na to kada se stavlja zaštitna maska na zvučnik, jer ona mora biti lepo učvršćena, a samim tim kada se stavi na kutiju ona i štiti zvučnik od raznh udara i procepa.

Kada se pravi zvučna kutija važno je dobro izlepiti drvene spojeve sa svih strana i to nekim dobrim lepkom da ne bi vazduh mogao da prolazi.

Da bismo zvučnu kutiju odvojili od poda (što je takođe važno, a retko ko to radi) pošto ona prenosi vibracije na pod, uzimaju se gumene nožice kao držači zvučnika ili neki drugi držači koji imaju oblik kupe.

Kada se pravi zvučnik, preporuka je da se stavi zadnja strana da bude tanja, na primer od neke šper-ploče debljine 4mm i da se dobro učvrsti za bočne strane kutije, jer tada zvučna kutija daje lep zvuk.

Ukoliko vam je potreban još neki savet oko izrade zvučnika, kontaktirajte nas da se posavetujemo.

Originalni test objavljen je 19.09.2014, a ažuriran 19.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas