Select Page

Da li je LED analizator spektra samo za one u retro fazonu?

by | Oct 5, 2014 | Muzičke komponente

Kada povežete muziku i svetlost nastaje čudo. Magija boja i zvuka na jednom mestu i u istom trenutku.

Kakvu magiju pravi LED analizator spektra možete saznati uskoro, ali hade da vidimo šta je on zapravo.

LED analizatori spektra su pokazatelji izlaznog signala ili siganala sa predpojačala koji se prikazuju svetlosnim putem. U glavnom se u današnje vreme koriste LED 10X10 matrice ili druge koje mogu da pokazuju amplitudu (pik) audio signala po nekoliko frekventnom opsega.

Ti opsezi su od: 31Hz, 62Hz, 125Hz, 250Hz, 500Hz, 1kHz, 2kHz, 4kHz, 8kHz, 16kHz.

Koje su to glavne komponente kako treba da imate na umu

Glavna komponenta u elektronskoj šemi je mikrokontroler atmega 8 ili atmega 32. Postoje i raznorazni hex fajlovi u kojim se pokazuje jačina zvuka sa zadrskom maksimalne amplitude.

Frekventni propusnici opsega mogu se izabrati na celoj skali od 20Hz do 20KHz. Mogu da budu tzv. slapovi koji ne zavisno ili zavisno od zvuka podižu i spuštaju LED svetlo, a to može lepo da izgleda u mračnoj prostoriji gde je organizovana neka žurka.

LED sijalice mogu biti postavljene u:

  • Istoj boji i
  • Različitim bojama kada je svaki kanal (mono, stereo) u različitoj boji ili svaka frekvencija da bude u različitoj boji.

Za one u RETRO fazonu…

Za one koji vole stare audio uređaje, znaju da se u njima nalaze tzv. vumetri koje su zapravo skazaljke, tj. analogni merni instrumenti. Oni su se u zavisnosti od zvuka kretali i imali pozadinsko prigušeno svetlo. To je uz finu muziku lepo izgledalo i prostorijama davalo lep svetlosni efekat i stvaralo prijatnu atmosferu.

Orihinalan tekst napisan je 05.10.2014, a ažuriran 20.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas