Select Page

Kolačići

Kolačići (eng. Cookies)

Ok, pitate se šta su kolačići, zar ne? Sigurno ste do sada puno puta kliknuli na to obaveštenje kada ste prvi puta posetili neku veb stranicu, bez da ste u tom trenutku razmišljali za šta dajete svoje dopuštenje. Zapravo, kolačići su informacije koje se u obliku obične tekst datoteke otpremaju na vaš računar, tablet ili mobilni telefon od strane veb stranice koju ste upravo posetili. Obično se otpremaju najobičnije postavke za veb stranicu, važne za neke bazične funkcionalnosti, kao što je na primer jezik koji preferirate ili adresa.

Kada jednom imate spremljene „kolačiće“, nakon što ponovo otvorite veb stranicu koju ste ranije već posetili, vaš veb pretraživač šalje natrag spremljene kolačiće koji pripadaju toj stranici. Tako veb stranica zna da treba prikazati informacije koje su prilagođene vašim potrebama.

Hajde da razjasnimo kroz jedan jednostavan primer.

Tipični web shop bez korištenja kolačića ne bi mogao zapamtiti koje ste sve artikle dodali u korpu, pa bi u tom slučaju online kupovina bila prilično spora i otežana. Takođe bi bilo potrebno da se kod svake posete stranice ponovo napravi login da bi uopšte krenuli sa online kupovinom

Kolačići mogu, takođe pohraniti i druge informacije, ali sve informacije mogu biti pohranjene jedino ako VI to dozvolite. Preciznije, veb stranica ne može dobiti pristup informacijama za koje im niste dali pristup i nikako ne može pristupiti drugim datotekama na vašem kompjuteru.

Ako ne želite da veb stranica preuzima bilo kakve podatke o vašem surfovanju, uvek možete promeniti postavke svog veb pretraživača. Jednostavno izaberite da on ne pohranjuje kolačiće, odnosno da automatski kod zatvaranja pretraživača obriše spremljene kolačiće.

Kako onemogućiti kolačiće?

Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u postavkama vašeg veb pretraživača.

Evo pregleda kako onemogućiti kolačiće u sklopu pojedinog browsera.

Ako onemogućite kolačiće, vaši podaci će biti na raspolaganju drugima.

Kakve kolačiće koristimo i zašto?

Koristimo kolačiće jedino da vam omogućimo bolje korisničko iskustvo budući da oni služe za pamćenje određenih postavki. Takođe, koristimo kolačiće nekih drugih servisa poput Facebooka i Googlea koji nam trebaju za praćenje aktivnosti svih posetilaca naše veb stranice.

O kolačićima možete još više saznati ovde.

error: Content is protected !!
Pozovite nas