Select Page

Šta se sve može umiksati na mikseti

by | Oct 24, 2014 | Muzičke komponente

Da biste znali kako da koristite miksetu ili barem čemu ona služi, možda je najbolje da je malo objasnimo. Ne bih da kažem definišemo, mnogo mi je školski, ali jedno kraće basic objašnjenje uvek dobro dođe.

Mikseta je uređaj koji sabira i meša signale. Jednostavo rečeno! Nešto kao mikser ili blender, ali ne stoji u kuhinji. Naravno, šalim se. 🙂

To je zapravo predpojačalo koje ima mnogo ulaza, a može da bude:

  • Dvokanalna,
  • Trokanalna,
  • Petokanalna,

 a čak se ide i do desetokanalnih mikseta koju spadaju u red kvalitetnih studijskih mikseta.

A kako zapravo mikseta radi?

Ona prespaja tj. fejduje dva signala. Treba da učini da prvi i drugi ulaz budu bez prekida i da ih izmeša.

To je važno da ne bi bilo prekida u zvuku. Ovo je jedna od funkcija miksete.

Druga funkcija je da se na primer u studiju jedan govornik uključi, a drugi isključi. Isključenje se vrči jednostavnim pomeranjim šibera.

Na mikseti se može podesiti nivo jačine glasa, boja glasa, povećaju ili smanje visoki ili srednji glasovi ili ako su basevi u glasu prejaki da se oni fino koriguju preko određenih filtera. U novije vreme pojavile su se miksete koje imaju dosta efekata kao što je na primer eho.

Još malo detalja za radoznale…

Na mikseti se može slušati paralelno više kanala, jer imamo preklopnike. Na slušalicama možemo svaki kanal pojedinačno da uključimo ili isključimo. Sa svakog kanala možemo da umiksujemo nešto što se ne mora čuti na glavnom kanalu već samo na izvoru sa slušalica. Tada slušamo sa svakog kanala ono što nam dolazi i miksujemo sa glavnim kanalom koji je trenutno na poziciji koji radi sa izlazom.

Ako ne miksta u kuhinji, gde miksa mikseta?

Miksete se koriste za koncerte, u studijima, na drugim javnim nastupima.

Na koncertima se miksuje jačina zvuka gitare, klavijature ili glas pevača. I sve se to dovodi do miksete i sabira. Tada tonac, tj. čovek koji radi za miksetom sve to sluša i podešava. On vodi računa da ne dođe do toga da je jedan instrument preglasan, a neki da se ne čuje. Pravi balans između svih njih.

U studijskim uslovima je slična situacija kao i kad je javni nastup u pitanju, samo što se tada snima deo po deo sa podešavanjima. Nakon snimanja preko kompjutera slože se delovi, sklape i pravi se jadna celina na primer pesma.

Tekst je napisan 24.10.2014, a ažuriran 20.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas