Select Page

Integralna audio pojačala ili neka muzika svira glasnije

by | Aug 1, 2014 | Muzičke komponente

Znate li koja je jedna od glavnih komponenti razlasnog sistema?

Šta to čini da zvuk sa zvučnika bude galsniji dok uživate na nekoj žurci ili koncertu svog omiljnog benda?

Odgovor je – POJAČALO, tj. integralno audio pojačalo.

Šta znate o njemu i šta biste još mogli saznati možete saznati u nastavku, jer tu se kriju odgovori.

Kada govorimo o tome šta su integralna audio pojačala, možemo reći da je to integralno kolo koji u sebi sadrži ceo sklop pojačala. Tu se dodaju i još neke pasivne komponente. Sama pločica koja čini pojačalo je vrlo mala za izradu i pakovanje.

Proizvođaći raznih tipova integralnih kola omogućili su da ono ima veću snagu kako bi se muzika ili glas bolje čuli.

Koliko su važne zaštitne karakteristike pojačala

Kada je u pitanju ovo pojačalo postoji:

  • Zaštita od kratkog spoja. Ono se nalazi na samom izlazu pojačala. Ukoliko dođe do spajanja kablova zvučnika, pojačalo automatski isključi izlaz i onemogući pregorevanje,
  • Temperaturna zaštita. Kada temperatura pojačala pređe određenu propisanu granicu za to pojačalo, tada nastupa ovaj vid zaštite. I u ovom slučaju ono će se takođe isključiti ne nastavljajući da reproduju zvuk sa ulaza na izlaz.

Koje su to opcije još korisne, a možda niste za njih znali

Neka od zanimljivih opcija na ovom pojačalu je mute. Ona se korisna kada treba brzo prekinuti zvuk, jer vas na primer neko važan zove na mobilni. Jednim kratkim pritiskom na prekidač mute se aktivira ili deaktivira. Vrlo jednostavno, a praktično.

Još jedna opcija je standby koji je sličan sleep režimu kod kompjutera. Prepoznaćete ga najčešće po lampici koja svetli, što znači da je pojačalo priključeno, ali ne troši energiju.

Još zanimljivosti za one najradoznalije

Integralno audio pojačalo ima odlične frekventne karakteristike, uglavnom se kreću od 20H do 20kH. To znači da pokriva skoro ceo spektar audio zvuka koji može da čuje ljudsko uho. Pojačalo to lepo reprodukuje i nema velika izobličenja.

Na izlazu, pojačalo se vrlo lako može dovesti na ulazni signal sa nekog predpojačala. To bi bilo dobro uraditi sa oklopljenim kablovima. Njih je potrebno spojiti na uzemljenje da se ne bi u tom delu između pojačala, predpojačala i mikrofonskog pojačala stvarala neka zujanja i smetnje. Bilo bi dobro i metalnu kutiju u kojoj se nalazi pojačalo spojiti na masu (uzemljenje).

Izvor napajanja je oko 30V i tu je najbolje koristiti torusne transformatore koji imaju najbolji stepen iskorišćenja energije. Potrebna je dobra filtracija sa elektrolitskim kondenzatorima jednosmernog napona da se ne bi stvarali brumovi u zvuku.

Za one koji vole, žele i umeju da neprave sami svoje pojačalo, mogu to uraditi sa relativno malo novca i delova.

Originalni test objavljen je 01.08.2014, a ažuriran 18.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas