Select Page

Kako je rock’n’roll jednom spasao svet

by | Apr 10, 2016 | Muzika

Mislite li da je rock’n’roll heroj jednog vremena?

Može li se nešto naučiti iz te velike energije koja je pokrenula svet?

Neobično je snažan uticaj rok pesama od samog nastanka ovog muzičkog žanra, pa sve do danas kada se mogu čuti brojne varijacije istog. Autori i izvođači rok pesama davali su često izjave o tome da je rok poseban po mnogo čemu, a ipak svesni da su za mase mladih oni propovednici jedne nove religije.

Dok neki smatraju da je muzički biznis “obična zabava”, mnogi drugi ne smatraju sebe običnim zabavljačima. Oni sebe doživljavaju kao izvođače koji žive i rade u skladu sa svojim emocijama i uverenjima. Onim što pevaju i na neki način se obraćaju većoj ili manjoj grupi fanova i poštovalaca.

Mislite li da je slučajnost da su pesme grupa Bitlsa, Dorsa, Cepelina ili Dip Parpla pokretale tolike mase?

Neko će reći, to je samo dobar tekst, neko da je to samo kvalitetna muzika. Mada velika većina složiće se da je to kompletan doživljaj koji te pesme ostavljaju na slušaoca.

Ništa manje nisu uticajni ni izvođači poput Erika Kleptona i drugih koji su najčešće prepoznatljivi po zvuku svojih gitara koje su neodvojive od rok muzike.

Zašto zaboraviti Elvisa Prislija. Kad smo kod gitara tu je i Santana. Znate li još nekoga?

Da li svaka rok pesma društveno angažovan?

Društveno angažovane pesme pevaju o političkim problemima, ekonomskim nestabilnostima i turbulencijama, klimatskim promenama, ekološkom zagađenju. Neke i o otuđenosti savremenog čoveka, krizom braka kao institucije, problemima mladih. O tome pevaju muzičari u svim krajevima sveta, na mnogim jezicima i iz različitih kultura i društvenog miljea.

Mislite li da sve ljude na svetu muče isti problemi i da nas oni na neki način i povezuju?

S obzirom da muzika vrlo često, prenosi poruke i poziva na društveno angažovanje, promišljanje o različitim temama i buđenje pokretačkih emocija, može se reći i da je rock u toj priči. Društveno angažovane pesme kao što su “What’s going on” Marvina Geja,”Sound of Silence” Sajmona i Garfankla,”Where the Streets Have No Name” U2-a. Naravno, ne treba zaboraviti Boba Dilana.

Te pesme upiru prst u socijalne i duhovne probleme društva. Namera je buđenje pokretačke energije kojom se pokušava ovaj svet učinimo boljim mestom za život. Mislite li da vas je neka takva pesma ikada pokrenula?

Može se, naravno biti „pasivni posmatrač“ sveta oko sebe, jer nijedna pesma ne nudi suštinsko rešenje za istinski problem čoveka, već rešenja moramo pronaći sami.

Da li je rock’n’roll spasao svet ili je nova religija XX veka ili je možda već ostareli gunđavi starac koga je pregazilo vreme? Verovatno sve ovo zajedno.

U svakom slučaju, svi poznavaoci i ljubitelji roka bilo gde na svetu lako će jedni druge prepoznati i razumeti se bez jezičkih barijera. Muzika je univerzalan jezik.

A šta čemo sa rokerima? Većina njih će se verovatno složiti sa tim da je osećaj prenošenja energije i poruke publici neprocenjiva. Još je bolji osećaj kada pubika taj fenomenalni talas energije vrati.

Tekst je originalno objavljen 10.04.2016., a ažuriran 02.08.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas