Select Page

Postoji li savršeno ozvučenje za vaš auto?

by | Dec 6, 2014 | Muzičko ozvučenje za auto

Svako ko uživa u vožnji, zna kakav je osećaj kada pustiš svoju omiljenu pesmu i provozaš se gradom. Muzika i vožnja su postale dve neraskidive stvari. Svako ko voli da ga na putovanju, kraćem ili dužem prati čist i kvalitetan zvuk, potrebno je da u svom vozilu ima kvalitetno ozvučenje.

Ukoliko želite da napravite nešto bolje od standardnog muzičkog sistema u vozilu, potrebno je da dobro procenite kako i gde biste sve mogli da stavite neophodno muzičko ozvučenje koji će reprodukovati muziku koju volite.

Nekoliko fensi saveta za ugradnju ozvučenja u automobil

Pre početka pravljenja muzičkog sistema za auto pronađite na internetu koje komponente odgovaraju vašem automobilu, tj. veličina zvučnika i fabrički otvori za radio. Uz malo znanja i veštine, sve je moguće modifikovati, ali to iziskuje dodatna finansijska sredstva, a sigurno ne želite da kupite opremu koja ne može da stane u vaše vozilo. Što se više razumete u svoj automobil i muzičku opremu koju planirate da ugradite u njega, to ćete finansijski bolje proći.

Danas postoje fabrički pravljene komponente od tvrde plastike za modifikaciju tapacirunga za prednja i zadnja vrata sa raznim veličinama otvora za zvučnike i mrežama za zaštitu zvučnika. Prave se i zadnje ploče koje su presvučene platnom ispod kojeg je ugrađen zvučnik kako bi sakrilo zvučnik i sprečilo eventualnu krađu.

 Kako praviti muzički sistema po vlastitom ukusu

Muzički sistem za vaše vozilo je vaša lična stvar i nešto sasvim posebno za vaše uši. Sigurno možete dobiti korisne savete od drugih koje su komponente kvalitetnije i kako ih treba postaviti, a takođe i kako bi sistem trebao da bude podešen. Treba napomenuti da je najvažnija stvar kakav zvuk vi želite da dobijete. Odaberite ono što najviše prija vašim afinitetima.

Planirajte pametno

Da li zaista želite audio sistem koji košta duplo više od samog automobila?

Da li mislite da Vam je pametno da izbacite zadnje sedište kako bi stalo sve što ste planirali da ugradite?

Da li je pametno da popunite gepek pojačalima tako da u njega više ne može da stane ni kofer za prvu pomoć?

Pri vašem planiranju treba uzeti u obzir koliko vam je muzika bitna u automobilu, da li često prelazite duge relacije, da li planirate da duže zadržite baš taj automobil u koji bi ugradili ozvučenje, sa koliko novca raspolažete i tome slično.

 Pa, da rezimiramo:

  • napravite spisak potrebnih komponenti,
  • obavezno isprobajte kako se one čuju,
  • ako imate priliku, obavezno pojačajte sistem do maksimuma i proverite da li ima izobličenja zvuka,
  • kod ugradnje zvučnika potrebno je da se nabave zvučnici veće snage od maksimalne snage pojačala kako ne bi došlo do oštećenja zvučnika,
  • potrebno je dobro učvrstiti zvučnike i zaštitne mreže za podlogu na koju se montiraju kako ne bi došlo do nepoželjnog zvuka.

Kada sve to isprobate i ugradite u svoje vozilo, maksimalno se prepustite i uživajte u vožnji svog ljubimca uz muziku koja prija vama i onima kraj vas.

Tekst je originalno objavljen 06.12.2014, a ažuriran 22.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas