Select Page

Postoji li veza između muzike i zdravlja 2. deo

by | Sep 4, 2016 | Muzika

Još malo o muzici, medicini i zdravlju kao nastavak od prethodnog teksta

U pomenutim medicinskim uslovima u kojima se primenjuje muzika, a pri čemu se kod ljudi „uključuju“ određeni centri u mozgu zaintrigirali su naučnike da otkriju još nešto. Da li postoje razlike kod reakcije pacijenata u drugim uslovima i u odnosu na njihov vlastiti ukus. Došlo se do zaključka da lični muzički ukus ima važnu ulogu. Prema nekim studijima ljudima su puštali muziku koju oni vole tri dana pre operacije, za vremem operacije i nakon operacije i rezultati su bili odlični.

Koja muzika je lekovita?

Postoje mišljenja da se samo sa klasičnom muzikom može lečiti, ali to nije sasvim tačno. I savremena muzika može imati vrlo lekovito dejstvo, a pre svega se treba osloniti „na ono što uhu prija“, a to ipak zavisi od vlastitog ukusa.

Nešto što bi se moglo svesti kao zajedničko i kao nekakvo opšte pravilo je da muzika koja leči ne treba da bude brza i glasna.

Da li muzika može da šteti zdravlju?

Evo jednog eksperimenta:

Praćena su dva orkestra koja su oba svirala klasičnu muzika, s tim što je jedan orkestar svirao savremenu klasičnu muzuka koja je pretežno disonantna, a drugi tradicionalnu klasičnu muziku. Članovi prvog su češće oboljevali i bili na bolovanjima u odnosu na ovaj drugi orkestar.

Kada smo zdravi naš ceo organizam „svira“ istu kompoziciju. Kada smo bolesni dolazi do disonacije i do neusklađenosti između delova našeg organizma.

Potreba za harmonijom i balansom u ljudskom umu i telu je i ovom studijom dokazana.

Lekovitost muzike iz ugla medicine

Oporavci od operacija, pomoć u razvoju novorođenčadi i dece i povratku boljeg imunog sistema je dokazan slušanjem muzike. Rezultati mnogih studija koje su rađene najviše u 90-im godinama prošlog veka i koji su pratili uticaj muzike na ozdravljenje i oporavak dece i odraslih pokazali su neverovatno dobre rezultate.

Prema statistikama koje su rađene, oporavak je kraći tri puta u odnosu na one koji nisu imali primenu muzike u svom lečenju i terapiji posle operacija. Za vreme operacije, pacijenti koji su bili izloženi muzičkom medicinskom pristupu lečenja su imali oko 40% manje gubitka krvi.

A kako se sve ovo odnosi na decu?

U slučaje dece koja su prerano rođena i koja su svoje prve dane morala provesti u inkubatoru pokazalo se da su 3-5 dana ranije izlazila iz inkubatora ukoliko se primenjivala muzika u njihovom oporavku i razvoju.

Zbog čega muzika nije u redovnoj primeni u zdravstvenim centrima i u svetu i kod nas nije sasvim jasno. Verovatno će se uz još malo naučnih otkrića i dokaza o pogodnosti lečenja muzikom promeniti. Tada će se ovaj način primenjivati kao i svi dosadašnji koji su donosili pozitivne rezultate po pacijente.

Tekst je originalno objavljen 04.09.2016., a ažuriran 02.08.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas