Select Page

Da li nas narodne pesme povezuju sa drugima i približavaju sebi

by | Dec 5, 2016 | Muzika

Narodnu muziku možete voleti ili ne, ali je prava retkost da nikada niste odregovali emotivno na neku od njih. Mada se kod nekih to dešavati vrlo retko. Iz tog razloga mogu vas ponekad iznenaditi vlastite reakcije.

Uglavnom u tim situacijama dolazi do socijalnog povezivanja. Do osećaja bliskosti sa prisutnima. Nekada je to povezano sa konzumiranjem alkohola. U oba slučaja ne izostaju emocije. Koliko vam je poznat ovaj osećaj?

Tamburski orkestar

Po kvalitetu tekstova, muzike i interpretacije narodne pesme mogu biti različitog kvaliteta. Ono što im je nekako zajedničko je vrsta povezivanja i želja za kontaktom. Takvi osećaji se u javnosti često izbegavaju, prikrivaju ili se smatraju neprikladnim za datu situaciju. Mislite li da je takva vrsta otvorenosti proglešna?

Neretko upravo prema tim emocijama imamo omalovažavajući stav. To su obično osećanja koja su veoma jaka i javljaju se kao “okidači”.

Osećanjima ne znamo uvek tačno poreklo mada su povezani sa ranijim životnim okolnostima u kojima vidimo uzroke.

To su bolna emocionalna iskustva koja smo blokirali. Nismo ih procesuirali, obradili do kraja, jer smo verovali da ne bismo mogli to da podnesemo. Deo nas koji ne razlikuje realnost od fantazije još uvek u to veruje, pa i dalje blokira ta emocionalna iskustva. Tako smo ih svesni samo u pojedinim situacijama kada nas ponašanje drugih podseti na potisnuti događaj.

Najčešće su blokirana emocionalna iskustva vezana za upečatljive događaje, određeno ponašanje roditelja koja nismo mogli da tada da razumemo ili smo ih pogrešno razumeli, bolne rastanke, gubitke…

Izazov je za nas kada te događaje tumačimo kao da nismo dovoljno vredni. Da nismo vredni ljubavi ili da nismo vredni poštovanja. Ukoliko smo došli do takvog zaključka u detinstvu, najverovatnije se i danas tako osećamo.

Kakve to ima veže sa narodnim pesmama?

“Najjače” narodne pesme su one koje govore o neuzvraćenim ljubavima, rastancima, odbacivanjima. O nečemu što nikada ne možemo imati ili što se nikada više neće ponoviti.

I savremena narodna muzika ima primese tradicionalnog, jer ista priča koja se možda nama nekada desila, dešavala se i pripadnicima mnogih prethodnih generacija, pa se u tekstovima i mladi i stari pronalaze i nekako ih jednako “pogodi pesma”.

Tekst je originalno objavljen 05.12.2016, a ažuriran 03.08.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas