Select Page

Šta su konektori, koje vrste postoje i još po nešto na tu temu

by | May 17, 2015 | Muzičke komponente

Da bismo povezali muzičke komponente potrebno je imati nešto što će ih spajati i omogućiti njihov nesmetan rad. To su naravno kablovi, ali nisu samo oni dovoljni.  Još jedna važna komponenta jesu kontektori, a evo i zašto.

Konektori su komponenete koje služe za priključenje raznih vrsta uređaja preko kablova, kao na primer pojačalo i zvučnik ili pojačalo i mikrofon.

Kako da znate koji je konektor za koju namenu

Postoji nekoliko tipova konektora:

  • za priključenje zvučnika na pojačalo koriste se spikoni ili banana konektori (dimenzija 6,3mm ili 3,5mm) koji mogu biti mono ili stereo,
  • konektori za prikljucenje mikrofona, CD plejera, raznih audio izvora….
  • konektori poznatiji kao činčevi,
  • cannon konektori (za priključenje mikrofona), a
  • treba pomenuti i BNC konektore koji se koriste više u video, a manje u audio svrhe i ima ih još.

Spajanje konektora vrši se kalajem uz pomoć lemilice, a za izolaciju provodnika uglavnom se koriste termo skupljajući bužiri različitih veličina. Oni mogu biti izrađeni sa pozlatom da bi bolje provodili signal.

Takođe, razlikujemo konektore za napajanje uređaja od kojih su najpoznatiji euro C14 i C13 konektori, kao i razne vrste šuko utičnica i utikača za AC napajanje. Postoje i razne vrste DC konektora za priključenje eksternog napajanja.

Jedan koristan savet: Potrebno je da konektori dobro naležu na kontakte kako bi se izbegle moguće smetnje na audio signalima.

Možda vam sve ovo zvuči komplikovano i verovatno mislite da će ipak neko drugi da se pozabavi konektorima i povezivanjima. Ukoliko vam je upravo potreban taj neko drugi kao podrška, odaberite način kako ćete nas kotaktirati.

Tekst je originalno napisan 17.05.2015., a ažuriran 28.07.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas