Select Page

Za šta možete koristiti mikrofon bubice

by | Mar 5, 2019 | Muzičke komponente, Oprema za konferencije

Sad ćemo malo da popričamo o mikrofonima bubicama ili samo bubice i objasnimo šta su, koje vrste postoje, koje su kvalitetnije i šta su neke važne karakteristike vezano za bubice.

Mikrofon bubice su mali mikrofoni koji se stavljaju na primer na kragnu govornika ili preko nosača oko glave kao kod tipa bubice zvane Madona.

Bubice se razlikuju po kvalitetu i proizvođačima, ali i po nameni.

Neke bubice su namenjene samo za:

  • instrumente, a primer za trubu
  • pevače ili
  • govornike koji ih koriste u televizijskim emisijama, dok snimaju vlogove i tutorijale za YouTube ili za podcast emisije, a naročito su pogodne kada ima više sagovornika.

Ta vrsta bubica za više sagovornika je sa Mini xlr konektorima koji idu u transmitere(predajnike), a sa druge strane su risiveri (baze ili prijemnici). Postoje baze sa dva, tri ili više tranasmitera i tako je omogućeno da više govornika učestvuje istovremeno u razgovoru. Ako je potrebno zbog većeg broja govornika spojiti vise baza (prijemnika), onda se izlazi baza (prijemnika) povezuju na miksetu.

Takođe, postoje kondenzatorske i dinamočke mikrofon bubice.

Možda se pitate koja je razlika.

1. Dinamički mikrofoni rade vrlo slično kao i pasivni zvučnici, samo u drugom smeru. Umesto da električni signal gura membranu da napravi zvuk kod dinamičkog mikrofona to je obrnuto gde zvuk pokreće membranu da napravi električni signal. U samom mikrofonu postoji namotana žica koja pokrenuta glasom pravi magnetno polje i mali napon. Takav napon se onda pojačava sa transformatorom I šalje dalje preko mikrofonskog kabla u konektor.

2. Kondenzatorski mikrofoni rade na principu promenljivog kapaciteta ili imaju sposobnost da skladište energiju u električnom polju izmedju dva sprovodna tela. U zavisnosti od dijagrama mikrofona, mikrofon pod uticajem zvučnih talasa postaje sprovodno telo i distanca izmedju dva sprovodna tela počinje da se menja. Ove male promene na sprovodnom telu (mikrofonskoj kapsuli) se menjaju od jačine zvuka I prave različitost u promenjivom kapacitetu i u signal koji se uvećava sa mikrofonskim napajanjem (fantomsko napajanje) 48V. Kondenzacijski moraju da imaju četiri pina na xlr konektoru.

Govornik

Koji brendovi su za preporuku kada su u pitanju bubice?

Marka Shure ima vrlo kvalitetne mikrofone generalno, pa i bubice i uglavnom muzičari vole da ih koriste, jer daju prijatan i topliji zvik i otporniji su na mehanička oštećenja. Imaju dosta basova što daje scenskom izvođaču puniji i lepši zvuk.

Sennheiser takođe spadaju u grupu kvalitetnih mikrofona, kao i AKG bubice.

AKG bubice se pretežno koriste za duvačke instrumente u zavisnosti od modela.

Kod nas se uglavnom najčešće koriste Shure i AKG u najvećem broju slučajeva.

Za šta se mogu koristiti mikrofoni bubice

Bubice se mogu koristiti za:

  1. Prezentacije na seminarima, konferencijama, meet up-vima,
  2. Prezentacijama sa demonstracijom na primer prilikom pokazivanja upotrebljivosti proizvoda ili neki drugi tip demonstracija, na primer medicinski. Pogodne su kada su nam za prezentaciju potrebne obe ruke.
  3. Pozorišne predstave gde ih glumci i izvođači koriste da bi se bolje čuli u publici i nesmetano kretali na sceni. Postoje modeli bubica koji su u boji kože, tanki i gotovo nevidljivi tako da nikako ne smetaju glumcima niti odudaraju od njihovog vizuelnog izgleda na sceni. Kada se bubice lepo postave na glavu, ne smetaju onome ko ih koristi.
  4. Pevače koji na primer uz pevanje sviraju i neki instrument poput gitare. Tada ovaj tip bubica olakša nastup izvođaču tako sto se bubica koristi za pevanje i omogućava sviranje instrumenta u isto vreme. Ovde je pogodno koristiti bazu sa dva transmitera. U jedan će biti uključena bubica, a u drugi zvučnica od instrumenta.
  5. Turističke ture, gde vodiča treba da čuje veća grupa turista, lakše je kada on priča u mikrofon, a turisti ga čuju preko malih zvučnika na svojim slušalicama. Tada se koristi jedan transmiter i više prijemnika koji su na samim slušalicama tako da bi vodič koji vodi turističku turu trebalo da svima obezbedi prijemnike (slušalice), a jedan svoj predajnik bubicu će koristiti za govor. Na taj način će grupa moći da prati šta vodič priča i pokazuje.
Bubice na turističkim turama

Photo by Yannis Papanastasopoulos

Šta su Bluetooth bubice?

Ove bubice rade na bluetooth signlima i pogodne su kao handsfree varijante na primer prilikom vožnje. Veza sa drugim sagovornikom se uspostavlja dodirom da dugme uključenja, ne mora se na telefonu ništa podešavati čak ni kod pojačavanja i smanjenja zvuka. Bluetooth signal ima domet oko 50 m izmedju prijemnika i predajnika.

Da li ste već ranije koristili mikrofon bubice?
Šta smatrate njihovom najvećom prednošću?

error: Content is protected !!
Pozovite nas