Select Page

Može li se slušanjem muzike lakše učiti strani jezik

by | Nov 20, 2018 | Muzika

Svi mi imamo svoju omiljnu pesmu ili nekoliko njih. Volimo da je čujemo i često pevušimo pred drugima ili onako za sebe, pod tušem.

Takođe, verujem da vam se desilo da vam se u nekom trenutku po glavi mota pesma koja je u naš um ušla bez najave. Bez kucanja. Bez dozvole. Tek onako. E sad, da li je treba terati? Pokušavati da je zaboravimo?

Paaa, odgovor može da bude dvojak.

Ukoliko vam ta pesma ne može poslužiti da se bolje osećate ili da iz nje nešto naučite, pokušajte da njeno mesto zamenite nekom trugom numerom. A ukoliko, je to recimo pesma na nekom stranom jeziku koji želite da naučite ili da ga usavršite, a i melodija vam se sviđa, zgrabite je i maksimalno iskoristite.

Zašto, možda se pitate?

Verovatno ste hiljadu puta čuli da je učenje jezika najbolje kada je spontano. Zato deca uče lakše od nas. Onako usput, kroz igru i bez mnogo razmišljanja kako će zvučati ono što kažu. Da li je gramatički ispravno to što govore. Šta bi im rekla/-o na profesor stranog jezika. Ma skroz je nebitno.

Iz tog razloga, super bi bilo iskoristiti slušanje pesme ili celog albuma za unapređenje učenja jezika, a evo i nekoliko načina kako:

#1 Reči pesama brže će vam ostati u sećanju, jer mozak lakše pamti rime.

Takođe, to često nisu neke komplikovane i dugačke reči, pa su samim tim lakše za pamćenje. Kada pesmu slušate više puta, puno ćete je brže zapamtiti. One nešto duže reči i složenije rečenice, učićete čitajući literaturu, gledajući filmove.

# 2 Pesme se često pišu tzv. native ili prirodnim, običnim stilom pisanja, pa zapravo odmah učite standardni govor.

To će vas osloboditi teških fraza, idioma koji zapravo nisu manje bitni, ali ako ste na primer početnik, biće vam lakše da se prvobitno posvetite standardnom govoru.

#3 U pesmama se često koriste skraćenice i sleng, pa vas to neće zbunjivati kada čujete lokalce kako pričaju.

Iako je učenje iz knjiga i na školski način takođe bitno, ipak takav način komunikacije nije prisutan u svim slojevima nekog društva, zar ne? Nećete uvek imati prilike da pričate sa učenim ljudime, a desiće se mnogo češće da uđete u konvrzaciju sa lokalnim stanovništvom koje priča u slengu, koristeći skraćenice i često govoreći brzo.

#4 Reči sa istim ritmom koriste se često u istoj strofi, pa ćete dužinu izgovoranja nekih reči moći odmah da naučite.

To je vrlo korisno, jer se zbog ritma i melodije same pesme koriste reče tako da odgovore na postavljene melodijske linije. Takođe, da bi se još i pesma rimovala, koristiće se često reči sa koje se izgovaraju u istom jezičkom ritmu. Na primer, “cat” (mačka) i “hat” (kapa) na engleskom se izgvaraju na isti način.

#5 Pesme govore o univerzalnim ljudskim temama, a i pričaju popularne priče.

Ovo prvo ne moram da vam posebno objašnjavam. Puno je pesama koje govore o ljubavi, bolu, radosti, ali drugi deo rečenice je još interesantniji. Zašto? Ako slušate aktuelne pesme, one mogu često govoriti o nekim skorijim događajima iz zemlje u kojoj se govori taj jezik. Ili o nekim važnim ličnostima. O filmovima. Na taj način, upoznaćete se i sa popularnom kulturom te zemlje. Složićete se da je to takođe bitno kada želite da savladate i duh tog jezika, a ne samo reči i gramatička pravila.

Nadam se da će vam melodija i reči pesama doneti radost slušanja i lakoći učenja stranog jezika.

Imate li i vi još neku metodu kako da muzika pomogne u učenju i lakšem pamćenju?

error: Content is protected !!
Pozovite nas