Select Page

Šta sve treba da znate o mikrofonima iako ne umete da pevate

by | Mar 12, 2017 | Muzičke komponente

Kao i sve što se nudi na tržištu možemo svesti pod kvalitetnu ili nekvalitetnu ponudu. Tako je  i u slučaju mikrofona. Za kućna snimanja i ona koja ne traže posebno visok kvalitet postoji velika lepeza ponude koja će pokriti, na primer karaoke na žurkama. Naravno, pored toga, tu su i kvalitetni mirkofoni koji su za profesionalnu upotrebu.

Šta je i zašto nam je potrebno mikrofonsko predpojačalo

Mikrofonsko predpojačalo preuzima izlazni signal mikrofona. Neophodno je, jer većina mikrofona  nema ugrađenu dovoljnu pojačanost signala, mada treba naglasiti da mikrofonsko pretpojačalo ne može samostalno da obavlja svoju funkciju. Nivo pojačanja obično nije dovoljan da bi se jasno čuo, već mu je potrebni spoljno izlazno pojačalo ili mikseta sa pojačalom koja će ga dovoljno pojačati kako bi se zvuk mogao nakon pojačanja slušati na zvučnicima.

Postoje dva osnovna tipa mikrofona:

•    dinamički i
•    kondenzatorski.

Dinamički mikrofoni

Dinamički mikrofoni koriste žičani kalem okačen preko magneta koji prihvata zvučne talase. Sam kalem se pod uticajem talasa pomera preko magneta i proizvodi voltažu koja je elektronski ekvivalent zvuku. Ovi mikrofoni šalju umereno preciznu reprodukciju zvuka i znatno su nižeg kvaliteta od kondenzatorskih.

Najpopularniji za snimanje i izvođenje uživo su dinamički mikrofoni sa membranom, a zbog svog jednostavnog dizajna mogu da podnesu mnogo habanja i ne zahtevaju eksterni izvor voltaže da bi ispravno radili. Najčešće korišćen dinamički mikrofoni su Shure modeli, a  tu su i Audio – Technica, Senheiser, AKG itd.

Plastični mikrofoni ili generički računarski mikrofoni  na stalcima ili slušalicama su takođe dinamički mikrofoni sa malom membranom.

Dinamički mikrofoni sa velikom membranom su retki, ali se neretko koriste za veoma glasne instrumente sa puno basa, kao što su kik bubnjevi, zvučnici sa bas-pojačalom, duvački instrumenti i u nekim slučajevima kod gitarskih pojačala.

Oni, međutim nisu dovoljno dobri za snimanje vokala, osim ako ne zvuče kao recitovanje. Preciznim prenošenjem frekvencija srednjeg i visokog opsega koji čine najvažnijji deo vokalnog izvođenja, tokom snimanja vokala preko dinamičkih mikrofona, dobiće se prilično verna vokalna reprodukcija, ali će se izuzetno retko postići topao i pun zvuk glasa.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorski ili radio – kondenzatorski mikrofoni koriste rastegnutu membranu postavljenu paralelno sa tankom pločom koja je pod naponom, a električna struja se šalje i kroz membranu i kroz ploču. Dok fluktacija u membrani pravi male promene u struji, proizvodeći na taj način izlazni signal. Sam napon obično dolazi sa DC naponskog izvora, baterije ili u slučaju  pretpojačala mikrofona ili miksete, 48 – voltnog ”fantomskog izvora struje “.

Pa, rekli bismo ove:

•    njihov dvodelni dizajn,
•    ploča koja je uvek pod naponom i
•    vrlo tanka membrana.

To im omogućava da budu mnogo precizniji od dinamičkih mikrofona, posebno kod srednjih i visokih frekvencija. Upravo to su mesta koja zahtevaju preciznost tokom snimanja vokala.

Treba napomenuti da kondenzatorski mikrofoni obično nisu toliko snažni koliko dinamički. Zbog toga i nisu zgodni za korišćenje na bini, mada uz minimalno održavanje oni su savršen izbor za studijske uslove.

Šta još treba znati o kondenzatorkim mikrofonima

To da takođe postoje i kondenzatorski mikrofoni sa:

•    malom i
•    velikom membranom.

Oni sa malom membranom imaju odličnu reakciju na visoke frekvencije i odlični su za bubnjeve, akustične gitare ili skoro bilo koji drugi žičani instrument kod koga su visoke frekvencije vrlo bitne.

Za snimanje vokala su najbolji kondenzatorski mikrofoni sa velikom membranom, jer njome postižu puniji i topliji zvuk, a srednje i visoke frekvencije bivaju preciznije i bogatije. Najpopularniji proizvođači su Neumann i AKG.

Imajući u vidu sve karakteristike, prednosti i mane pomenturih mikrofona, treba se odlučiti za onaj koji će pokriti sve potrebe njegovog korisnika. Za neki dodatni savet ili servis mikrfona koji korisitite možete nas kontaktirati baš ovde. 

error: Content is protected !!
Pozovite nas