Select Page

Kako nam terapija zvukom može biti od pomoći – 1. deo

by | Jul 8, 2022 | Muzika

Tema vibracione medicine i lečenje zvukom je neiscrpna, a ovaj tekst nije prvi koji smo napisali na tu temu i verovatno neće biti poslednji, a evo i zašto.
Vibraciona medicina je oblik medicine koji se zasniva na naučnim principima po kojima sve materije, pa i ćelije u našem telu vibriraju :

  1. na preciznu frekvenciju kada su zdrave i
  2. na disonantnoj frekvenciji kada su u neskladu tj. kada su nezdrave.

Rezonantne vibracije, ritmovi i tonovi mogu da uravnoteže moždane hemisfere, nivoe stresa, pa čak i napetost u tkivima i ćelijama koji se nalaze u neskladu odnosno disharmoniji. Zato korišćenje podešenih instrumenata sa dubokim vibracijama može uravnotežiti ove disonantne frekvencije i vratiti ih u harmoniju.

Brojne naučne studije pokazuju da zvuk može da proizvede promene u:

  • autonomnom,
  • imunološkom,
  • endokrinom i
  • neuropeptidnom sistemu.

Svaki atom, molekul, ćelija, žlezda i organ ljudskog tela, upija i emituje zvuk. Čitavo telo, kao i naši moždani talasi u opuštenom stanju, vibriraju osnovnom frekvencijom od oko 8 Hz u sekundi, bukvalno nas privlačeći i podešavajući nas na osnovno elektromagnetno polje same planete Zemlje.

Svi mi smo sačinjeni od istih osnovnih elemenata, i svi imamo gotovo identične genetske obrasce. Takođe, svi mi vibriramo na 12 Hz, ali svako od nas kreira svoju simfoniju tonova na drugačiji način od bilo koga drugog na planeti. I svako od nas će koristiti jednu primarnu notu kao ton kojim usklađujemo sve ostale tonove oko sebe.

Lečenje zvukom jedno je od najstarijih poznatih oblika lečenja i koristi se širom sveta. Zvuk proizvodi snažne vibracije, a pošto smo mi po prirodi vibraciona bića, naša struktura se transformiše kretanjem tog zvuka.

„Ako prihvatimo da je zvuk vibracija i ako znamo da vibracija dodiruje svaki deo našeg fizičkog bića,
onda shvatamo da zvuk možemo da čujemo ne samo svojim ušima već i svakom ćelijom našeg organizma.
Zvuk može otkloniti neravnoteže na svim nivoima fiziološkog bića.”, rekao je Dr Mitchell Gaynor

A ŠTA JE, zapravo ZVUK?

Sve što se kreće vibrira, od najmanjeg molekula do samog univerzuma. Dokle god nešto vibrira, ono proizvodi neku vrstu zvuka, mada možde se dogoditi da nećemo opaziti zvuk, jer može biti ispod ili iznad praga našeg sluha. Ljudsko uho može da čuje zvučne vibracije između 20 i 20,000 Hz u sekundi, mada zvuk opažamo i putem provodljivosti preko kože i kostiju, tako što ga ingestiramo (suzbijamo) i obuzimamo celim telom.

Mnoge kulture i religije poštuju zvuk toliko duboko da veruju da je zvuk uzrok nastanka svemira. Za hinduiste je u svemiru sve bilo mračno i tiho, sve dok prvi pokret u univerzumu nije stvorio zvuk „AUM“. To je “majka” svih tonova koji sadrži frekvencije svih ostalih zvukova.

Iako je nevidljiv, zvuk zapravo ima strukturu. U vodi deluje tako što stvara „mikro-zvučne strukture“, proces koji uzrokuje stapanje materije na uređen način. Veruje se da je upravo taj dinamički, zvučni mehanizam početak života kakvog znamo. Zvuk i život su, izgleda, neraskidivo povezani.

Nastaviće se….
Izvor: Terapija Zvukom
Naslovna slika: Ralph (Ravi) Kayden sa sajta Unsplash

error: Content is protected !!
Pozovite nas