Select Page

Werbeck terapija pevanja: Lekovitost pevanja u grupi

by | Nov 19, 2019 | Muzika

“Muzika je aktivnost povezana sa svim oživljujućim snagama u ljudskom organizmu: ona se spaja s telesnim sokovima koji oživljuju celog čoveka. On tako dolazi u jedinstvo sa zvukom koji protiče.” Dr. Rudolf Steiner

Za mnoge od nas pevanje je oduvek bilo izvor radosti. Veza sa samim sobom i sa ljudima. Snažna ozdravljujuća snaga i oslonac. Put ka ravnoteži i balansu.

Tako je milsila i Valborg Werbeck-Svärdström (1879 – 1972) rođena u Severnoj Švetskoj. Ona je bila veliki poznavalac pevanja i operska pevačica vrlo popularna u svoje vreme.

Pevanje je smatrala sastavnim delom svakog čoveka, a umela je da kaže da joj nije jasno kako neko može biti umoran od pevanja ili da mu pevanje pada teško. Za nju je to bio prirodan i iskonski, gotovo dečiji način da otvoreno, nesputano i jasno izrazi svoje ekspresije.

Govorila je da ljudski glas ne mora da se pravi, on je već tu, deo njega. Deo njegovog identiteta. Na ljudima je samo da istraže njegove mogućnosti i da izraze svoje sposobnosti.

Valborg je, kao izuzetno talentovano dete sa 15 godina upisala muzičku akademiju, u 21-oj godini je postala operska pevačica, ali u 25-oj je izgubila glas. Tražeći sebi leka, počela je da pomaže i drugima tako da je osnovala “Školu za otkrivanje glasa”, a kasnije i Werbeck terapeutske metode pevanja.

Valborg Werbeck Svardstrom

 

Mi ne pevamo glasom, već celim telom

Kada sjedinimo naše glasove u pesmi, mi produbljujemo veze s bližnjima i sa samim sobom.

Pevanje se ne mora sagledavati samo kao rezultat pojedinih organa ili delova tela, već kao celokupan izraz čovekovog bića. Međutim, glas može biti “zatočen” zbog fizioloških ili psihičkih prepreka.

Metoda pevanja kao što je Werbeck takve prepreke nastoji da otkloni. Zašto je to važno? Jednostavno, da bi se razvilo i raširilo krila ono što je skriveno u svakom glasu. Zbog toga ova metoda pevanja, pored umetničkog ima i ozdravljujući, terapijski uticaj. Uz pomoć nje, ljudi postanu svesni da je muzikalnost u njima i da je oni sami mogu dalje razvijati.

Kada spadnu okovi, skriveni talenti zablistaju u mraku i osvetle nam put

Kada oni koji sebe nisu smatrali izrazito darovitima u pevanju otkriju skrivene sposobnosti, nastaje radost dok se peva i mentalne prepreke bivaju savladane. Ukoliko imate manjak samopouzdanja i vere u sebe, Werbeck metoda pevanja pomaže da se te prepreke prevaziđu.

Takođe, deca koja pate od slušnih ili govornih smetnji, pevanjem u grupi na njih može imati terapijsko dejstvo. Pitate se kako? Pevanjem sa drugima, oni bi bili deo zvučnog organizma i otkrili bi svoj glas kroz imitaciju. Pevanje u grupi čini ne samo da dete bolje čuje nego ga uči slušanju. Znati slušati drugog čoveka veliki je korak u društvenom prilagođavanju.

Kako ova metoda zapravo funkcioniše

Vežbe su sastavljene od suglasnika koji su povezani s različitim delovima tela i samoglasnika koji utiču na organe pridodate muzičkim elementima (tonu, ritamu, melodiji, lestvicama, intervalima) da bi se poboljšali ili čak rešili neki fiziološki problemi.

Vežbe terapijski deluju na laringealne organe i pomažu kod određenih disajnih poremećaja. Dobri rezultati se mogu postići i kod mucanja i tepanja, a i u slučajevima astme, plitkog disanja, slabe cirkulacije, probavnih problema. Lekovitost ovag metoda pevanja ogleda se i u rečavanju slučajeva nervoze, migrene, poremećaja spavanja, anksioznosti.

I u radu sa osobama sa posebnim potrebama sa Werbeck terapijom pevanja može se postići uspeh kada je u pitanju:

  • uspostavljanje kontakta s osobama koje su ranije bile okarakterisane kao nekooperativne ili nekomunikativne;
  • u umirivanju i preusmeravanju zbunjenih i senilnih;
  • u odvraćanju psihotičnih pacijenata od njihovog destruktivnog i agresivnog ponašanja i halucinacija.

Ova sjajna dama je svoju ljubav prema pevanju ostavila novim generacijama da kroz njena učenja pomažu sebi i drugima da poboljšaju svoj kvalitet života. Kroz škole u svetu i  u našem regionu  možete uživati pevajući po ovom metodu. Ukoliko vas zanima literatura, pronađite je OVDE i javite kako napredujete.

Deo izvora: Orpheus.hr

error: Content is protected !!
Pozovite nas