Select Page

Buzuki: Snaga emocije u komadu drveta

by | Dec 17, 2019 | Muzički instrumenti

Kada zažmurite i pomislite na Grčku, koja melodija vam zasvira u glavi?

Da li neki istrument čujete jače od drugih? Ili možda samo njega?

Leto je prošlo, ali zašto da još malo, barem u mislima ne budemo u nekoj malenoj grčkoj taverni tik pored mora slušajući zanosnu grčku muziku.

Elem, da se vratimo na početak teksta. Ako niste znali kako se taj zanimljivi instrument sa metalnim zvukom zove, znajte da je to BUZUKI. On je grčki instrument koji je na te prostore donesen iz Male Azije. Njegov naziv prilino zvuči grčki, ali zapravo vodi poreklo od turske reči buzuk što znači promenjen, izmenjen ili slomljen.

Postao je vrlo brzo izuzetno popularan, pa nije ni čudo što je prostao grčki nacionalni instrument. Njegava široka upotreba je unela jednu posebnu draž u savremenu grčku muziku.

Može se izraditi sa 3 (trichordo) ili 4 (tetrachordo) para metalnih žica, a verovatno vas podseća na mandolinu. Niste daleko od istine, jer pripada grupi istrumenta u kojima su i lauta i mandolina.

Ranije je bio izrađivan iz jednog komada, ali je dolaskom u Grčku početkom 20-og veka rađen na drugačiji način koji je zahtevao zaobnjen vrh po ugledu na Napolitanske mandoline.

Verujem da znate da se svira sa tržalicom, a centralni je instrument rebetiko žantra koji predstavlja jedan od žanrova tradicionalne grčke muzike.

Evo kako zvuči buzuki u solo aranžmanu. Uživajte!

 

error: Content is protected !!
Pozovite nas