Select Page

Može li se pevanjem popraviti zdravlje

by | Jan 21, 2020 | Muzika

Glas živi u svakom čoveku i neverovatno je dobar resuras za poboljšanje i održavanje zdravstvenog stanja svakog od nas. Pitate se kako? E pa, o baš toj temi pišemo u ovom članku, pa ćete odgovor dobiti u nastavku.

Već smo pisali o popularnoj terapiji pevanjem kod koje se oslobađa, pa disanje postaje dublje, metabolizam se ujednačuje, cirkulacija postaje veća, telo i um se dovode u balans.

Složićete se da je pevanje oduvek bilo izvor radosti, spona između ljudi, pa se ljudi koji pate od kompleksa manje vrednosti ili nekih psiholoških smetnji mogli upravo toga osloboditi, ako svoje skrivene i nerazvijene pevačke sposobnosti razviju na pravilan način.

Kako pevanje pomaže deci

Decu koja pate od slušnih ili govornih problema, pevanje može da bude blagotvorno, jer pevanjem u horu ima terapijski učinak. Osim psihološke pomoći, terapija pevanjem deluje na čitav organizam, jer zaustavljena energija ponovno protiče i pobuđuju isceljujuće snage. Uz to pomaže i disanju, jer ono postaje pravilno.

U čemu se još ogleda lekovito svojstvo pevanja

Na primer, pevanje pomaže i kod mucanja i tepanja, u slučajevima astme, lošeg sluha, plitkog disanja. Njom se poboljšava cirkulacija, rešavaju probavni problemi, smanjuje nervoza, migrene, leči insomnija.

Pevanjem se može postići veliki uspeh i u radu s osobama koje ne mogu uspostaviti komunikaciju s drugima.

Blagotvorno deluje kada treba da umiri zbunjene, pometene ili senilne osobe. Može odvratiti psihotične osobe od destruktivnog i agresivnog ponašanja i halucinacija.

A sad malo vežbanja

Vežbanje, tj. pevanje je u prvom planu – kao sredstvo kojim se postiže bolje zdravlje. Ako želite da vežbate ne mora imati veliki raspon glasa niti savršen sluh, pa stoga u vežbanju pevanja može da učestvije svatko. Uz neke vežbama dok pevate izvode se i pokreti telom.

Na primer: Kod vežbe kojom se pospešuje razlikovanje tonova, rade se pokreti nožnim prstima.

Treba znati i ovo da se jedan problem može tretirati na više načina, jer čovek je jedna celina. Tako radeći s jednim delom tela, uteče se i na drugi deo. Tako se kod vežbi za poboljšavanje disanja rade i pokrete ruku, nožnih prstiju, trbuha. Ti pokreti služe za produbljivanje disanja tako da se dođe do momenta da se disanje “zaboravi”. To je važno, jer verujem da već znate da je disanje nesvestan proces i ono se ne bi trebalo podizati na svesni nivo. Kad previše pazimo na disanje ono prestaje da bude prirodno.

Zašto je to bitno?

Kod terapijskog pevanja pažnja je usmerana na pokret, glas i tonove, a ne na disanje. Ono mora ostati nesvesno. Kad se na disanje zaboravi, ono je snažnije, dublje i kvalitetnije.

Kolika je preporučena doza terapije pevanjem

Nekoliko sati nakon vežbanja terapijskog pevanja možete osetiti promena u svom zdravstevnom stanju. Trajnije poboljšanje nastaje nakon nekoliko sedmica. U početku je dobro odlaziti na terapiju 2 do 3 puta sedmično kako biste dobro naučili vežbe koje kasnije možete raditi sami.

Ukoliko vas zanimaju terapije pevanja, o tome se možete dodatno informisati OVDE.

error: Content is protected !!
Pozovite nas