Select Page

Zašto je muzika korisna menadžment alatka

by | Jun 1, 2020 | Muzika

Bilo da ste menadžer u nekoj kompaniji ili ne, verujem da će vam ovo istraživanje vezan za slušanje muzike na poslu koristiti, a evo i zašto. Istraživanje dr Dejvida Luisa, neuropsihologa i predsednika Mindlab International Ltd istraživačke kompanije (izvor: telegraph.co.uk) je rakao jednu zanimljivu misao:

Muzika je moćna alatka u menadžmentu ukoliko želite da povećate efikasnost svog poslovnog okruženja.

Iako ste se možda u svojoj karijeri susretali sa neodobravanjem da se sluša muzika na poslu, ipak istraživanja pokazuju zanimljive rezultate na ovu temu. Bilo da vi i vaše kolege imate slične ili različite muzičke ukuse, istraživanje dr Luisa i njegovog tima daje odgovor na pitanje:

Koja vrsta muzike je najbolja za rešavanje određenih zadataka?

U istraživanju u kome su učesnici slušali 4 vrste muzike, došlo se do sledećih zaključaka:

  1. Klasična muzika je dobra ukoliko radite sa brojevima i potrebno je da se usresredite na detalje. Bolje ćete rešavati matematičke i statističke zadatke uz klasiku u pozadini nego da radite bez muzike. Prednost u korist ove vrste muzike je čak 12%, a nešto manji procenat pokazuje da je korisno slušati je i kada ispravljate pravopisne greške.
  2. Pop muzika je super korisna ako radite sa unosom podataka ili ako treba da budete brzi i efikasani, jer se bliže rokovi. Učinak bržeg unosa podataka dok se sluša pop muzika je skoro 60% u odnosu na ne slušanje nikakve muzke, a i rokove ćete ispunjavati takođe brže ako vam društvo prave pop hitovi.
  3. Ambijentalna muzika je dobra u rešavanju jednačina i pomaže u dobijanju preciznijih i tačnijih rezultata.
  4. Dens muzika pomaže u poslovima korekture i kada rešavate određene probleme i izazove u poslu.

Zato ako ste menadžer, razmislite o još jednom alatu koji može pomoći vašem timu da bude uspešniji.

A ukoliko radite u operativi, pa sledeći put primetite da neko od vaših kolega ima slušalice na ušima i možda čak i poskakuje sedeći na svojoj stolici, nemojte mu se smejati. Verovatno će svoje poslovne obaveze tog dana uraditi bolje i brže od vas. 😉

error: Content is protected !!
Pozovite nas