Select Page

Kako se slušala muzika kroz istoriju 2. deo

by | Dec 5, 2015 | Muzika

Evo i nastavka prethodnog teksta.

Pa, da nastavimo putovanje kroz ovu vremensku mašinu slušanja muzike. 🙂

Sonyjev Walkman

Preciznije vokmen, kako se kod nas kaže, je prvi prenosni muzički uređaj nastao još 1979. godine, koji je u potpunosti promenio navike slušanja muzike. Modernizovao ih do oblika u kome to činimo i danas slušajući muziku preko mobilnih telefona. Ovaj uređaj je prodat u preko 200 miliona primeraka, a imao je preko 300 različitih modela.

Neverovatno, revolucionarno i za ono vreme vrlo inovativno!

Discman (Diskmen) i kompakt disk (CD)

Diskmen je prvi prenosni CD plejer koji je omogućio da se još jedan novi oblik nasnimavanja i slušanja muzike. Da li ga se iko još seća? Muzika je bila nasnimnjena na kompakt diskovima (CDovima), a sa njim ste se mogli kretati i slušati muziku dokle god je bilo pesama i naravno baterije.

CD je proizveden početkom 80-ih godina od strane kompanija kao što su Philips i Sony. Na njemu su se čuvali podaci, a u to vreme isključivo muzika na digitalnom optičkom disku, u trajanju od 80 minuta.

Naravno CDovi su korišćeni i kao skladišta podataka i muzike koja su se koriste i preko računara. Bili su vrrrrlo važni za čuvanje podataka za jedan duži vremenski period. 🙂

Do 2007. godine prodaja CDva je imala konstantan rast, a Diskmen je bio najpopularniji prenosni muzički plejer. Od tada njihova prodaja naglo opada, usled razvoja novih oblika digitalnog skladištenja i korišćenja podataka.

Digitalni audio plejer (MP3 player)

Ova zanimljiva stvarčica za slušanje muzike još uvek doživaljava nove oblike i razvoj, a podržava raznovrsne formate. Najčešće su proizvođeni u obliku MP3 plejera od kasnih 90-ih.

Najpre su imali malu internu memoriju od 4MB, ali su se veoma brzo razvijali, da bi 2001. na tržište bio pušten Apple-ov i Pod sa 5GB memorije. On je bio svojevrsna revolucija i dan danas predstavlja najprodavaniji prenosni muzički uređaj u svetu.

Mobilni telefoni

Mobilni telefoni nisu samo telefoni, to je već poznato. Oni zamenjuju radio, MP3 player, muzičke stubove, kompjutere.

Postali su neodvojivi deo nas. Veliki broj nas od kako se probude prvo pregledaju notifikacije na telefonu. Bez mobilnih ne idemo nikuda. Većina nas ima Internet na njima, pa najčešće preko, na primer YouTube slušamo muziku kad god to poželimo.

Toliko o dostupnisti muzike nekada i sada. Danas smo na samo jedan klik od omiljene pesme, dobrog raspoloženja i uopšteno uživanja u muzici.  Dostupne su nam i vrlo stare pesme, evergreenovi ili novije pesme.

Načini slušanja muzike kao i tehnički uređaji se menjaju i razvijaju, ali su takođe i prolazni. Zato je muzika večna kao i potreba za njom, od želje za komponovanjem, sviranjem, pevanjem, pa sve do slušanja.

Tekst je originalno objavljen 05.12.2015., a ažuriran 02.08.2017.

error: Content is protected !!
Pozovite nas