Select Page

Koje su prednosti sviranja na električnom klaviru

by | Sep 1, 2020 | Muzički instrumenti

Ako imate u planu da kupite klavir, a vagate da li je bolje kupiti električni ili tradicionalni akustični klavir, znajte da oba imaju svoje prednosti i mane. O tome sam pisala u jednom od mojih omiljenih blog postova (ako vas zanima šta sam u njemu pisal,a evo ga link OVDE), a sada bih se posebno osvrnula na prednosti električnog klavira koje bi trebalo da imate u vidu kada odabirate klavir:

  1. Težina i prenos – Električni klaviri su mnogo lakši od klasičnih. I manjih su dimenzija. Možda vam ovo ne deluje kao neka bitna karakteristika, ali verujte mi kada dođe vreme njegovog transporta, biće vam sve jasno. Isto tako, kada vam jednog dana nešto bude zapalo iza njega, biće potrebno da pomerite oko 200kg kako bi dohvatili to što tražite. Kod električnih klavita, čak i najveći modeli koji po obliku jako liče na akustične, obično teže daleko manje, tj. oko 50-ak kg. Većinu modela električnih klavira možete lako rasklopiti, a modeli koji su namenjeni javnim nastupima lako staju u auto. Milina!
  2. Jačina zvuka – Jačina zvuka na akustičnom klaviru zavisi od toga koliko jako pritisnete dirku. Kod pianina najčešće ćete imati srednju pedalu koja stišava jačinu zvuka, ali taj zvuk se nikome neće dopasti, verujte mi. Jačina zvuka kod električnih klaviru se mnogo lakše kontroliše, a uvek možete vežbati sa slušalicama na radost vaših komšija.
  3. Cena – Električni klaviri za nekoga kome je sviranje hobi ili treba da pohađa nižu muzičku školu, sasvim je dovoljan jedan električni klavir niže ili srednje klase. Kod ovih klavira nije vam potrebna usluga klavir-štimera kao kod akustičnih klavira, ali je sasvim u redu da povremeno obrišete prašinu sa njega. 🙂
  4. Mogućnost snimanja – Kod većine modela električnih klavira možete snimiti svoje sviranje. To vam može puno značiti dok vežbate, kako bi ste mogli da čujete gde grešite. Kada navežbate, snimite se pa pustite snimak i uživate u svom sviranju. Ako imate ambicije i da komponujete, mogućnost snimanja i sekvencionisanja vam može baš koristiti.
  5. Povezivanje – Svi modeli električnih klavira imaju mogućnost povezivanja sa drugom elektronskom opremom, preko MIDI ili USB konekcije. Neki modeli imaju čitače za memorijske kartice, tako da što se tiče povezivanja nemate šta da brinete.

Kako da izaberete pravi model električnog klavira

Kao što sam već spomenula, ako ste apsolutni početnik ili svirate iz hobija, neki jednostavniji i jeftiniji model će vam biti sasvim dovoljan. Kada budete napredovali kao pijanista, na tržištu ćete pronaći zahtevnije modele koji će vam više odgovarati.

Na ovo posebno treba da obrartite pažnju:

  1. Prenosivost –  U zavisnosti od toga gde ćete klavir pretežno svirati, odaberite prenosivi ili statični. Ako planirate da klavir stoji na jednom mestu, zgodnije je da se odlučite za one sa stalkom, zar ne? U suprotnom, ako ga često negde nosite u studiju ili na bini, kupite onaj sa sklopivim stalkom.
  2. Dimenzije – Pri odabiru električnog klavira, premerite mesto na koje želite da ga stavite kao i njegovu težinu. Ako nameravate da često nosite svoj klavir, važno je da te informacije imate i zbog smeštanja istog u svoj auto.
  3. Tonovi i efekti – Ovo je mnogima jedna od top 3 najvažnije karakteristike kada kupuju električni klavir i večina voli da što pre isproba sve moguće zvukove i efektre koje nudi električni klavir. To neka bude i vaš slučaj, jer zašto ne iskoristiti sve mogućnosti. Mada imajte na umu da vaš klavir treba da zvuči kao klavir.
  4. Dirke – Ovo je važno da znate da na akustičnim klavirima otpor koji dirke pružaju dolazi od mehaničkih komponenti (drvenih čekića koji udaraju žicu unutar klavira). Različiti modeli električnih klavira imaju različito otežane dirke. Ako želite da vas sviranje po dirkama električnog klavira podseća na sviranje na klasičnom klaviru, pronađite model kod kojeg otpor dirki liči na otpor dirki akustičnog klavira na kome volite da svirate. Neki od modela imaju i prave „čekiće“ kako bi što više ličili na akustične, a neki imaju i graduisane dirke, tako da dirke nižih oktava pružaju jači otopor nego dirke viših oktava.
  5. Polifonija – Ako se pitate šta je to, polifonija se odnosi na broj tonova koje klavir može da reprodukuje istovremeno. Ono na šta treba da obratite pažnju je da vam je najmanje potrebno da klavir ima 32-notnu polifoniju. 64-notna polifonija sasvim je dovoljna za kompleksnije kompozicije. Na tržištu ćete pronaći i električne klavire sa 128-notnom i 264-notnom polifonijom.

Nadam se da su ovi saveti, smernice i sugestije nešto što će vam korisititi pri odabiru svog instrumenta.

error: Content is protected !!
Pozovite nas