Select Page

Da li kupiti akustični ili električni klavir

by | Sep 17, 2019 | Muzički instrumenti

Pre nego što počnu prvi časovi klavira, mnogi roditelji sasvim sigurno osete veliko uzbuđenje zbog svoje dece, ali se i opravdano zapitaju da li kupiti akustični ili električni klavir. Nakon toga skede još neka pod pitanja:

Gde da kupim dobar klavir?

Koja marka klavira je najbolja za moje dete?

Koliki je raspon cena klavira?

Da li da kupim nov ili polovan?

Akustični VS. Električni klavir

Verujem da ćete se sa mnom složiti da je zvuk akustičnog klavira potpuno autentičan i ne postoji zamena za njega. Njegov zvuk dolazi iz “kutije” od prirodnog drveta. Gde svaka žica “zna” svoje mesti, a svaki čekić radi besprekorno kada udara o žicu koju smo pokrenuli pritiskom dirke.

Ali najnoviji digitalni ili električni klaviri zvuče izuzetno dobro. Iz njih se dobija realan tvuk, skoro neprimetno različit od klasičnih klavira. Zapravo, za većinu slušalaca je to potpuno isti zvuk, a specijalno je dobar za snimanje u studiju.

Novije generacije, tačnije vaša deca pravi su srećnici što imaju prilike da sviraju i na električnom klaviru koji su često jeftiniji od akustičnih, prenosivi i mogu da stanu i u naše manje sobe i stanove. Još jedna od jako dobrih stvari je što mogu da se sviraju na jačini koju želite, pa čak i da budu utišani do kraja i sa mogućnošću priključivanja na slušalice. To je kod akustičnih klavira nemoguće. Pianina (tj. manji akustični klaviri za kućne uslove) imaju srednju pedalu koja utišava, prigušuje sviranje, ali taj zvuk nije kvalitetan i jasan. Zapravo je vrlo teško slušati takvo sviranje. Manje zbog jačine, a više zbog kvaliteta zvuka.

Kod saveremenih električnih klavira postoji mogućnost da se svira na više zvukova klavira, klavijatura, crkvenih orgulja, a čak i sa zvukom žičanih instrumenata.

Piano

Piano (Foto by moderncolors)

Šta još treba znati o električnim klavira

Električni klaviri se koriste već nekoliko decenija kao učila po svetu i kod nas. Raniji modeli su imali samo sintetički zvuk klavira, koji nije bio dovoljan kao zamena za onaj pravi zvuk koji očekujete da čujete kada neko zasvira klavir.

Ali…

Kasniji modeli po zahtevu tržišta su dobili više različitih zvukova klavira, a i drugih instrumenata za upotrebu tokom školovanja i višenamenskog korišćenja u jednom instrumentu.

Ključ uspeha u pravljenju ovih digitalnih klavira je u snimanju zvuka i reprodukciji originalnih zvukova preko dirki na digitalnom klaviru. Oni imitiraju zvukove snimljene na kompjuterskom čipu u samom digitalnom klaviru.

Koliko para toliko muzike!

Cenu koju plaćate za digitalni ili električni klavir uglavnom zavisi od kvaliteta zvukova i količine energije i umeća u proizvodnji tog snimljenog zvuka. Neki put se ti zvukovi snimaju sa mnogo mikrofona i na mnogim modelima pravih koncertnih klavira kao što su Steinway, Yamaha, Kawai.

Na našem tržištu postoji ponuda i jednog i drugih tipa klavira.

Što se tiče akustičnih klavira, slobodno možete račnati i na polovne klavire, ako se odlučite da vašem detetu kupite klasičan klavir. Pre kupovine, bilo bi dobro da angažujete stučnjaka da sa vama pogleda klavir. To može biti klavir štimer ili budući profesorom koji će proveriti  da li je negde oštećen, da li je dobro očuvan i koliko je korišćen.

Što se tiče električnih klavira, i njih možete pronaći polovne na tržištu, a nove možete kupiti u specijalizovanim radnjama sa muzičkom opremom.

error: Content is protected !!
Pozovite nas