Select Page

Čarlston ples – mladost, sloboda, moda i zabava

by | Oct 3, 2023 | Muzika

Čarlston (Charleston) je popularni ples sa početka XX veka, tačnije najveću popularnost dobija 1920-tih zbog pojave tzv. flaperki i specifične mode oblačenja.
Hajde da malo detaljnije objasnimo ove fenomene i trendove 20-tih godina prošlog veka.

Specifična ženska moda oblačenja 

1920. žene dobijaju pravo glasa na celokupnoj teritoriji SAD i tada počinje da se pojavljuje sve glasniji pokret borbe za ženska prava koji pored svega na šta vrši uticaj, dotiče se i piranja ženske mode. Iz tog razloga, ženska odeća postaje ležernija i komfornija za nošenje, uvode se neki delovi muške garderobe i koriste se prijatniji materijali.

Flaperke

Flaperke (Flappers) su žene dvadesetih godina XX veka, koje nakon Prvog svetskog rata statičnu žensku figuru zamenjuju slobodnijom i energičnijom. Sam naziv Flaperke potiče od engleske reči to flap (mahati), jer su se tako opisivali plesni pokreti koji su uključivali brzu promenu nogu, kao i velike pokrete ruku.

Kako to postižu, verovatno se pitate?
Pa, evo na ove načine:

 • korseti izlaze iz mode, a početak rata doprineo je i kretanju slobodnije, komfornije i jednostavnije odeće,
 • kratko su ošišane, u kratkim haljinama sa perlicama, šljokicama, resama, perjem, dužine do kolena, spuštenog struka i golih ramena,
 • ponašaju se slobodno i sklone su uživanju i zadovoljstvima, jer su odbacile tradicionalne moralne standarde pre svega kroz preuzimanje „muških“ aktivnosti
 • poput pušenja cigareta, konzumiranja alkohola – naročito koktela, noćnih izlazaka,
 • slučaju i plešu uz popularniju džez muziku i Čarlston ples
 • zabavljaju se na trkama automobila,
 • promovišu mladost, modu i zabavu.

Gde je nastao Čarlston ples

Veruje se da u osnovi dolazi iz Trinidada, Nigerije i Gane. Prvo pojavljivanje u Sjedinjenim Državama bilo je oko 1903. godine u crnačkim zajednicama na jugu. Tada se pojavio u filmu Whitman Sisters 1911. godine, a u produkcijama Harlema ​​do 1913. Iako je izvor imena plesa nejasan, verovatno potiče od crnaca koji su živeli na ostrvu i obali Čarlston, Južna Karolina.

Ples Čarlston postao je popularan nakon što se pojavio zajedno sa pesmom “Čarlston”, koju je napisao James P. Johnson za brodvejsku predstavu “Runnin’ Wild” i time uvodi popularnu čarlston muziku i ples u mejnstrim.

Čarlston kao ples bio je najpopularniji između 1926. i 1927. godine. Njegovoj popularnosti je doprinela i prohibicija koja je branila točenje alkohola, mada je progresivni mladići i devojke tog vremena ignorišu. Bez obzira na sve zabrane, flaperke igraju po celu noć uz džez muziku u ilegalnim barovima, a time izražavaju svoj prezir ne samo prema nepopularnom zakonu nego i dotadašnjim društvenim konvencijama i odnosu prema ženama.

Kako se pleše Čarlston

Ples Čarlstona može da se igra solo, u paru ili grupi. Muzika za Čarlston je ragtime jazz, u brzom 4/4 taktu sa sinkopiranim ritmovima. U plesu se koriste obe ruke i brzo kretanje nogu. Ples ima osnovne pokrete, a i niz dodatnih varijacija koje se mogu dodati.

Postoje 6 osnovnih verzija rada nogu:

 1. groove walk,
 2. kicks,
 3. swinging kicks,
 4. 20’s twist,
 5. 20’s glide i
 6. afro verzija “reverse twist” Charleston.

Evo početnih koraka za učenje Čarlston plesa:

Poznata plesačica Džozefina Bejker koja je plesala Čarlston kada je putovala u Pariz u okviru La Revue Negre 1925. godine je pomogla da Čarlston postane poznat i u Evropi.

Čarlston je kasnije evoluirao u plesni stil koji je danas poznat kao Lindy Hop. Lindy Hop je ples koji sadrži elemente samostalnog plesa i plesa u paru. Dozvoljene su improvizacije, a što su plesači iskusniji i improvizacije su bogatije. Spoj je mnogih plesova jazz stepa i Čarlstona. Lindy hop može biti spor i elegantan ili brz i energičan.

error: Content is protected !!
Pozovite nas