Select Page

Šta songove u crtanim filmovima čini nezamenljivim 1. deo

by | Jul 10, 2018 | Muzika

Ukoliko vam termin “crtani u 7 i 15” nešto znači, onda ste sigurno osoba koja će razumeti ovaj tekst. Tačnije, emociju koju nosi. Isto tako, gledati Diznijev dugometražni crtani jednom-dva puta godišnje na TV-u, najčešće oko nove godine, a ako imaš sreće i više puta na nekoj VHS kaseti preko video rekordera, e to je tek privilegija.

Ne, nemojte misliti da želim da sve ovo zvuči nostalgično. Pišem bez bilo kakve patetike, glorifikovanje prošlosti i nekadašnjih starih, dobrih vredosti, jer verujem da svako vreme nosi nešto dobro i da je najbolje vreme za generaciju koja odrasta sada. Da, BAŠ SADA I OVDE.

Mada…

Iako vam možda pomenuti termin “crtani u 7 i 15” ništa ne znači, a još manje ova priča o VHS kasetama, verujem da ćete prepoznati značaj songova u crtanim filmovima koji su obeležili brojne generacije i koji se i dan-danas gledaju (i slušaju) bez obzira na uzrast. Neki od njih samo na YouTube-u koji je za poštovanje, jer brojne snimke, audio i video formata vraća iz zaborava i čini ih svakome dustupnim u bilo koje doba.

Songovi u crtanim filmovima – od tuge do ushićenja

Nego, da se vratim ja na temu i primere muzičkih kompozicija, kraćih i dužih songova koji su potpuno obojili fenomenalne scene u crtaćima, jer bez muzičke podloge ne bi bili tako lepi i uzbudljivi za gledanje, a evo i zašto.

Meni jedna od najfascinantnijih scena i ujedno 101% najpotresnijih i dan danas jeste scena u kojoj Bambi sa majkom beži od lovaca, a onda shvata da je ostao sam. Bez nje. Da mu je mama nastradala. Da je ubijena. Da više ne može da bude sa njim. Na tu scenu mogu da zaplačem i sada, a gledala sam je bezbroj puta. Takođe, sećam se da sam kao dete ponekad morala da isključim ton na televizoru (ako neko spava) i da ta ista scena nije bila toliko potresna bez muzike. Probajte da pomenutu scenu odgledate jednom sa tonom, a jednom bez, pa ćete uvideti razliku.

Jedan od fantastičnik saundtreka za još jedan dugometražni Diznijev crtani film “Tarzan” otpevao je odlični Fil Kolins (Phil Collins) koji je tom pesmom postao poznat tadašnjim mlađim generacijama koje nisu poznavale njegov rad iz vremena 60-tih, 70-ih i 80-tih godina. Kako je sve to zvučalo u pesmi “You’ll be in my heart” saznajte sad:

Crtani film koji sam ubedljivo najviše puta gledala i jedan od prvih koje sam imala nasnimljene na VHS-u ili video kaseti jeste “Snežena i sedan patuljaka”. Scena u kojoj Snežana peva o svom princu koji će doći možete čuti i videti ovde:

Još jedan omiljeni Diznijev dugometražni crtani film među mojim tadašnjim drugaricama je bio “Uspavana lepotica” ili “Trnova Ružica”. Numeru u kojoj se takođe peva o princu “Once Upon a Dream” je baš ova:

Pesma iz crtanog filma koji, verujem svakome izmami osmeh na lice, je “Under the Sea” iz crtanog filma “Mala sirena”. Zvuči kao tipična pesma koja se može čuti iz nekog bara na plaži negde na Karibima, a zvuči baš ovako:

U ovom prvom delu teksta o popularnim songovima u crtanim filmovima, osvrnula sam se pretežno na dugometražne Diznijeve filmove i neke pesme koje su meni ostale baš upečatljiv. U drugom delu sledi nastavak o tome koje su to još pesme nezamenljivi deo popularnih crtaća i obratno.

Nastavak sledi…

error: Content is protected !!
Pozovite nas