Select Page

Zašto je Bluetooth dobio baš ovo ime i u kakvoj je vezi sa Vikinzima

by | Apr 2, 2024 | Muzika

Bluetooth je dobio ime po dugogodišnjem danskom kralju koji je imao pokvarene zube, a sam logo inspirisan je inicijalima kralja, ispisan runskim pismom koje su koristili Vikinzi.

Bluetooth tehnologija, nastala 1990-ih godina, prvobitno je trebalo da se zove Personal Area Networking. Tada su se sastali predstavnici tri velike kompanije – Intel, Ericsson i Nokia – kako bi razgovarali o standardizaciji različitih proizvoda, tako da se mobilni uređaji i računari mogu povezati.

Tokom samog razvoja, trebalo je smisliti ime za novu tehnologiju, a inženjer Intela Džim Kardač predložio je da radni naziv bude Bluetooth. Svi su se složili, dok se u nekom trenutku u budućnosti ne pronađe bolje ime.

Zašto Bluetooth

Kardač je negde u to vreme čitao o Vikinzima iz 10. veka. Konkretno, o danskom kralju Haraldu “Plavozubom” Gormsonu, koji je vladao 958 – 986. godine.

Kako je Kardač rekao, kralj Harald bio je poznat po ujedinjenju Skandinavije – baš kao što su inženjeri nameravali da ujedine računarsku i celularnu industriju bežičnom vezom kratkog dometa.

Kralj Harald sagradio je velike zamkove širom Danske i uveo hrišćanstvo. Završio je tako što ga je rođeni sin Sven I Rašljobradi zbacio sa vlasti i sebe proglasio kraljem Danske. Svenov sin Knut Veliki kasnije je ujedinio Englesku, Dansku, Norvešku i Carstvo Severnog mora.

Kako je kralj Harald dobio nadimak Bluetooth

Prvi put se pojavljuje u anonimnoj istoriji Danske, u delu Chronicon Roskildense iz 12. veka. Dato mu je ime Harald Blatan, što u bukvalnom prevodu znači Harald Plavozubi (eng. Harald Bluetooth).

Legenda kaže da je kralj imao pokvaren zub koji je bio tamniji od ostalih, tačnije “tamnoplav ili crn”. Ali, s obzirom na to da je ovo napisano u knjigama iz 12. veke, godinama nakon kraljeve smrti, teško je sa sigurnošću znati koliko je ova priča istinita.

U svakom slučaju, kada je devedesetih godina došlo vreme za zvanično lansiranje nove tehnologije, u igri su bila dva imena: PAN (Personal Area Networking) i RadioWire.

Međutim, pokazalo se je PAN već popularan termin na internetu, a pretraga zaštićenih znakova (trademark) za RadioWire nije mogla da bude gotova na vreme. I tako je radni naziv postao zvaničan, a Bluetooth tehnologija je tako brzo stekla popularnost da bi svaki pokušaj promene imena bio bezuspešan.

Nadimak dugogodišnjeg danskog kralja tako je postao naziv revolucionarne tehnologije – sasvim slučajno.

Bluetooth logo predstavlja kraljeve inicijale H + B (ᚼ + ᛒ), zasnovane na vikinškom runskom pismu koje je korišćeno u vreme Haraldove vladavine.

Izvor: The Cultural Tutor, Original Magazin
Foto: Twitter

error: Content is protected !!
Pozovite nas