Select Page

Zašto gimnastičarke nastupaju uz muziku

by | May 2, 2023 | Muzika

Ženska gimnastika se prvi put pojavila na Olimpijskim igrama 1928. godine, skoro tri decenije nakon što je ženama dozvoljeno da učestvuju na igrama 1900. godine. Muzika je za žensku gimanstiku bila uključena, jer se od gimanastičarke očekivalo da bude graciozna, dok je muška gimnastika bila usredsređena na snagu. Od žena su se očekivali lagani, ritmični, lepršavi i graciozni pokreti koji bi naglašavali njihovu lepotu i fleksibilnost, dok se od muškaraca očekivalo da naglase snagu gimnastičara.

Da li muzika utiče na način bodovanja gimastičara i gimanstičarki

Dok se gimnastičari boduju na osnovu akrobatskih veština, od žena se očekuje da pokažu kvalitet gracioznosti i plesačku kontrolu nad izabranom muzikom. Ženama se, zbog umetničkog utiska, mogu odbiti bodovi ako ne uspeju da povežu pokrete tela i plešu harmonično prema karakteru odabrane muzike.

U smernicama za gimnastičare, savetuju se da akrobatski elementi treba da dominiraju pokretima, sa jednim uključenim neakrobatskim elementom, na primer statični pokret snage, kao što bi bilo balansiranje na jednoj ruci. Sa druge strane, smernice za gimnastičarke kažu da je podna vežba šansa da iskažu svoje ličnosti kroz izbor muzike i koreografiju.Ovakav savet je izostavljen iz smernica za gimnastičare.

“Gimnastički elementi treba da se prelivaju slobodno jedan u drugi, dok skokovi pokrivaju impresivne distance, a piruete i okreti dodaju uzbuđenje rutini”, stoji u smernicama za gimnastičarke.

Skoro čitav vek od kada su se žene prvi put takmičile u gimnastici, očekivanje ženstvenosti i dalje se podrazumeva u jeziku regulative. Žene će se bodovati po „lepoti, snazi, izdržljivosti”. Zahtev za ,,lepotom” ne pojavljuje se nigde u smernicama za muškarce.

Kako zahtev da koriste muziku utiče na gimnastičarke

Kako odgovornost pronalaženja muzike za njihove nastupe pada na gimnastičarke i njihove trenere, to može biti dodatni pritisak i stres za žene, a koji ne utiče na muškarce.

Tri nedelje pre Olimpijskih igara u Tokiju, ruska gimnastičarka Angelina Melnikova upozorena je da će morati da promeni koreografiju koju je vežbala mesecima zbog problema sa obezbeđivanjem prava na muziku koju je izabrala.

,,Psihički je to uticalo na mene jer nije nimalo lako – neizmerno uživate u svojoj koreografiji, a onda se pre Igara, najvažnijeg takmičenja u vašem životu, polovi promeni”, rekla je Melnikova za GYM novosti. „Iskreno, čak sam malo i plakala kad sam čula novu muziku”, dodala je ona.

Melnikova je rekla da njena koreografija nije tako spremna kao što se nadala da će biti u ovoj fazi zbog razlika između njene originalne muzike i nove muzike.

Jedna zanimljivost:

Ženska koreografija je 20 sekundi duža od muške. Muškarci moraju da rade 70 sekundi, dok koreografija žena traju po 90 sekundi.

error: Content is protected !!
Pozovite nas