Select Page

10 zanimljivih činjenica o harfi

by | Jul 5, 2021 | Muzički instrumenti

Harfa je gudački instrument vrlo drevne tradicije koji je sinonim za klasičnu muziku i Kupidonovu liru. Tokom godina, harfa je prešla iz svog primitivnog oblika lovačkog luka u moderno korištenje u korporativnom brendiranju. Širom sveta gledano, svaka kultura ima svoju varijaciju ovog ćudljivog zvuka instrumenta. Ali, hajde da zajedno pogledamo ovih deset zabavnih činjenica o harfi:

1. Harfa je jedan od najstarijih instrumenata na svetu. Potiče iz 3000 p.h. a prvi je put prikazan na stranama drevnih egipatskih grobnica i u mesopotamskoj kulturi.

2. Nigde nema više vrsta harfi nego u Africi. Harfa ima mesto u tradicijama gotovo 150 afričkih naroda.

3. Reč harpa prvi put je korištena oko 600. godine i generički je naziv za gudačke instrumente. Na engleskom glagol harp znači pričati i uporno pričati o jednoj temi slično harfisti koji svira po istom nizu žica iznova i iznova.

4. Sa rasponom od jedan do 90 žica po instrumentu, harfu se može svrstati u dve glavne kategorije: harfa sa okvirom i otvorena harfa.

5. Moderan svirač harfe svira koristeći samo prva četiri prsta na svakoj ruci. Obuhvata žice blizu sredine harfe pomoću jastučića prstiju. Irski harfisti koriste svoje nokte za trzaj žice.

6. Zvuk harfe je bogat, ali ne tako velike snage i prodornosti, tako da dolazi do izražaja najbolje u solističkom izvođenju ili solo-epizodama u orkestru. Jedino glisando, koji je moguć brzim prevlačenjem preko većeg broja žica, često i obema rukama, može da se probije i kroz gušći zvuk orkestra. Zahvaljujući dosta dugom odzvuku žica (pretežno dužih), harfa je izuzetno pogodna kao akordski instrument, naročito za izvođenje arpeđata koji su i dobili ime po ovom instrumetnu. Zato se ona često može sresti kao pratnja nekom melodijskom instrumentu ili glasu.

7. Kada je harfa postala “aristokratski” instrument svirana za kraljevske porodice, harfisti su bili okarakterisani da u publici mogu evocirati tri različite emocije: suze, smijeh i san.

8. Harfa je nacionalni simbol Irske od trinaestog veka.

9. Popularno irsko pivo, Guinness, kao simbol ima harfu.

10. U 20-om veku, pojavio se interes od strane istoričara i poznavaoca harfe da 1990 osnuju the Historical Harp Society sa sedištem na trlu severne Amerike.

Izvor: Oxford University Press, Wikipedia
Naslovna slika: Photo by LSE Library on Unsplash (Italian Street Musicians. From ‘Street Life in London’, 1877, by John Thomson and Adolphe Smith)

 

error: Content is protected !!
Pozovite nas